Sunt viitoare mamica si am Rh negativ. Ce trebuie sa stiu?

mart. 312017
 
 31 martie 2017  Postat de  Tagged with: , , , ,  Adaugă comentarii


Un semn de alarma pentru mamicile si viitoarele mamici cu RH negativ, insa si persoanele tinere care sunt la inceputul vietii sexual si nu au  auzit in viata lor de cuvantul RH.

De ce este important? Deoarece aceasta mica nestiinta poate sa iti afecteze viata pe viitor, atunci cand vrei sa faci un copil. Exista foarte multe adolescente care apeleaza la avort, si nestiind ca au RH negativ, risca viitorul copiilor lor mai tarziu.

Informarea este putere iar ceea ce trebuie sa stii despre tine si corpul tau nu trebuie neglijat. Este absolut necesar sa stim ce grupa sanguina avem si ce factor RH.

Sa incepem cu inceputul:

Ce este RH-ul?

Sistemul RH are doua grupe de sange diferentiate prin prezenta sau absenta unor antigene specifice, mai exact factorul RH. Antigenul este aparitia in sange a unor substante straine corpului gazda, unde globulele albe vor produce anticopri pentru a elimina-o. De aceea este important sa stim ce tip de RH avem.

Daca in sange exista antigen D inseamna ca suntem RH pozitiv, sau daca nu, RH negativ. Deseori langa grupa de sange veti vedea semnele + sau – pentru identificarea RH-ului alaturi de grupa sanguina.  Aceste informații reprezintă minimul necesar în practica medicala pentru realizarea unei transfuzii.

Populatia globului este formata din 84% cu factor RH+ si 16% cu RH-.

Compatibilitate cu partenerul:

Problema apare atunci cand globulele rosii RH pozitive se regasesc in sangele unei persoane cu RH negative, adica atunci cand mama prezinta RH negativ iar tatal RH pozitiv. Probabilitatea ca bebele sa se nasca cu Rh+ sau Rh- este de 50-50%, insemnand sanse foarte mari pentru ambele cazuri.

Informatiile online nu sunt complete si nu ajuta la cunoasterea in detaliu.

Problema apare atunci cand mama a avut inainte o sarcina, fie finalizata, fie intrerupta din varii motive. Dupa nastere sau avort, exista posibilitatea efectuarii un vaccin impotriva acestor anticorpi anti-D in maxim 72 de ore, insa ce facem daca nu am fost informate dinainte de el? De aceea este important ca femeile sa stie ce factor RH au.

Exista situatii in care femeile cu factor Rh negativ au avut pierderi de sarcina in stadiu foarte incipient si nu si-au dat seama deoarece s-a eliminat prin menstruatie. Aceasta se considera tot sarcina si te poate afecta pe viitor.

La nastere se vor face analize copilului urmand a fi identificat ce factor Rh a preluat, fie al mamei sau al tatalui. Daca mama cu Rh negativ a nascut un copil cu Rh negativ, vaccinul nu mai este necesar pentru ca mama nu are anticorpi straini in corp. Daca ai RH negativ iar tatal copilului prezinta tot RH negativ, nu ai de ce sa iti faci problem, pentru ca bebelusul va mosteni cu siguranta Rh negativ.

Vaccinul se numeste IMUNOGLOBULINA anti-D sau ROGAM iar pretul este destul de ridicat, fiind un produs necompensat. Pretul este undeva la 500 de ron si este gasit in majoritatea farmaciilor sau a spitalelor private.

Analizele pentru testarea de anticorpi anti-D se face in fiecare oras la Central de Transfuzii al spitalului Judetean respectiv. Pretul pentru Constanta de exemplu, este de 175 ron si rezultatul vine in 5 zile. Tot aici puteti primi mai multe informatii legate de titrarea cu anticorpi anti-D dupa aflarea procentului lor in corp si daca este necesar. Ce este bine de stiut este ca factorul Rh poate fi slab negativ, mediu negativ, sau puternic negativ, lucru pe care nu l-am gasit ca informatii in online, insa mi s-a comunicat la analize.

Daca nu esti interesata momentan de o sarcina, este bine sa stii aceste lucruri pentru viitor. Tine cont ca aceste lucruri sunt importante si pentru persoanele care primesc transfuzii de sange. Informeaza-ti si familia de acest aspect pentru a ajuta transmiterea corecta a informatiilor si poate asa, din vorba in vorba, vom ajunge sa fim mai informate inainte de sarcina.

A preveni este mai simplu decat a trata, iar pentru mamicile care ajung sa piarda o sarcina dorita, suferinta este inimaginabila si traumatizanta.

  3 Comentarii la “Sunt viitoare mamica si am Rh negativ. Ce trebuie sa stiu?”

  1. Bună seara.
    Exista riscul de a pierde sarcina având RH negativ?în condițiile în care tatăl e pozitiv și mama negativ.

    • Riscuri sunt mereu. Ce este important este sa stii dinainte de sarcina, daca este posibil, ce tip de RH ai. Sunt foarte multe persoana care aleg sa termine sarcina, si daca au RH negativ si nu stiu sa isi faca acel vaccin, vor avea probleme pe viitor, atunci cand vor incerca sa ramana insarcinate.

      • Tocmai am avut o sarcina oprita în evoluție la 5 săptămâni și am fost nevoită sa se intervină chirurgical. Am aflat ca sunt purtătoare de RH negativ iar medicul ce a efectuat chiuretajul mi a zis ca trebuie sa fac vaccinul in72 de ore însă am citit ca exista riscul de infecții cu virusuri deoarece este un vaccin pe baza de imunoglobulina umana. Acum riscuri exista în orice intervenție.cică sarcina a fost prea mica pentru a intra în contact sângele meu cu cel al fatului însă nu știu ce sa cred.

 Lasa un Raspuns

(obligatoriu)

(obligatoriu)

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: